Allt fler utsätts för hot på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Hot via internet har ökat de senaste åren. Polisen får in allt fler anmälningar, men tror samtidigt att mörkertalet fortfarande är stort.

– Det är med största sannolikhet ännu vanligare än vad vi tror. Många anmäler aldrig att de blivit utsatta, säger Ulf Karlsson, kommissarie vid polisen i Kalmar.

Han tror att det främst är den ökade tillgängligheten som internet bidragit till som gjort att hot på internet blivit allt vanligare. Spårning av datorer för att hitta avsändaren till hotet är en vanlig arbetsmetod. Men det är i många fall svårt att binda någon vid brottet.

Familjen Bajric

– Det gäller ju för oss att kunna bevisa att en viss person använt datorn, det räcker inte med att hitta datorn hotet skickats ifrån.

Trots att det kan vara svårt att binda någon till brottet menar han att det är viktigt att anmäla för den som blir utsatt.

– En hel del går ju faktiskt att lösa, men det är också viktigt att vi får en bild av hur utbrett problemet är. Det kan vi inte få om ingen anmäler, säger Ulf Karlsson, kommissarie vid polisen i Kalmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Familjen Bajric

Mer i ämnet