David blev dödshotad när han hjälpte romsk familj

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 500 mail med hat och hot. Det fick David Söderlund ta emot under någar dagar i höstas. Allt för att han ville hjälpa en romsk familj.

I höstas hjälpte David Söderlund den romska familjen Baijric att kunna komma tillbaka till Sverige, genom att ge pappan – Hasan Bajric, jobb som personlig assistent åt sin cp-skadade och epilepsisjuka son David.

– Jag hade aldrig kunnat tro att det fanns så mycket hat och att det fanns så nära, säger David Söderlund som polisanmält hoten mot honom.

En del av mejlen han fått är direkta dödshot. I något står det att han riskerar att dö av blyförgiftning i kraniet.  Samtliga hoten är kopplade till hans insats för att hjälpa familjen Bajric.

Många engagerade

Familjen Bajric hade tidigare tvingats lämna landet eftersom Migrationsverket inte ansåg att de hade skäl att bo här. Familjen var då mycket orolig över sonen Davids hälsa. Och människor i Virseum, där familjen bodde då, engagerade sig för familjen.

Det engagemanget spreds över landet och i Stockholm hörde David Söderlund som är vd för företaget Plusfamiljen talas om det och genom att erbjuda Hasan jobb som personlig assistent kunde familjen komma tillbaka.

– När jag hörde talas om familjen Bajric kunde jag inte göra något annat än att hjälpa dem, säger han.

”Mycket tacksam”

I dag har familjen det bra. De bor i Hultsfred, de båda äldsta sönerna går på förskola och pappa Hassan arbetar som personlig assistent åt David.

– Jag är mycket, mycket tacksam mot David Söderlund, han har hjälpt oss mycket. Han känns som en bror för mig, säger Hasan Bajric.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Familjen Bajric

Mer i ämnet