Foto: TT/SVT

Efter granskning: Skolor och fritidshem kan få miljonböter

Publicerad

Barngrupper långt större än riksgenomsnittet, överarbetad personal och rektorer som sällan är på plats. Efter ett tillsynsbesök riktar Skolinspektionen skarp kritik mot Älmhults kommun, som nu riskerar vite på 1,5 miljoner kronor.

Skolinspektionen har upptäckt flera brister i Älmhults kommun. Av en tillsynsrapport framgår att kommunens verksamhet bryter mot skolagen, något som konstaterades redan under en granskning 2014. När det gäller fritidshem och vuxenutbildning bedöms bristerna som så allvarliga att ett vitesföreläggande om en halv miljon kronor per verksamhet utfärdats.

Om åtgärdskraven inte möts innan 28 september i år kommer kommunen att behöva betala. P-O Johansson, chef på Älmhults kommuns utbildningsförvaltning, säger att han har respekt för beslutet.

– Vi är naturligtvis bekymrade. Vi har ju precis fått det här och kommer att behöva sätta oss ned, gå igenom det ordentligt och undersöka vilka åtgärder som behövs. Vi tar till oss kritiken  och kommer att använda den underlag för att utveckla vår verksamhet.

Uppfyller inte kraven

Skolinspektionen bedömer att det finns brister i kommunens arbete med att se till att en fullgod undervisning bedrivs, att elevgrupperna har en lämplig storlek och att rektorerna utför sina pedagogiska uppdrag. Vad gäller antal elever är Älmhults kommun långt över riksgenomsnittet. För en fritidsavdelning är snittsiffran 40 elever per avdelning, men i Älmhults kommun är samma siffra 74.

”Osynliga barn”

I rapporten uppger fritidspedagoger att vissa barn blir ”osynliga” då andra tar för mycket plats, och att de stora barngrupperna medför att de tvingats sänka kraven på undervisning. P-O Johansson menar att en möjlig förklaring kan vara befolkningsökningen.

– Vi har försökt hantera situationen genom att anställa fler och förbättra lokalerna. Jag säger inte att bristerna beror på bara detta, men det kan vara en del. Vi har också stor omsättning på chefer vilket gjort att vi kanske tappat kontinuitet i verksamheten.

Inte första gången

Under hösten 2017 genomförde Skolinspektionen en granskning av Haganässkolan i Älmhult. De fann då brister i undervisningen som även den gången föranledde ett vitesföreläggande. Älmhults kommun riskerar alltså nu att behöva böta sammanlagt 1.5 miljoner kronor.

– Vår utgångspunkt är att inte få några viten, och vi kommer att göra allt vi kan för att det ska bli så, säger P-O Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer