Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I det nya projektet kommer mellan fem till sju unga personer att arbeta med att tvätta och städa bilar samt att renovera föreningslokalen. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Alvesta kommun satsar på nytt projekt för unga som lämnat kriminalitet

Publicerad

Alvesta kommun har beslutat att tilldela 1,5 miljoner kronor till Alvesta motorklubb i ett nytt projekt för att fånga upp unga som valt att lämna kriminalitet.

Alvesta kommun satsar 1,5 miljoner kronor på projektet som går ut på att anställa 5 eller 7 ungdomar under januari och augusti i år. Ungdomarna som fått arbete på Alvesta motorklubb har valt att hoppa av kriminalitet.

– De kom hit och bad om hjälp att lämna det livet bakom sig, säger Gustavo Rocha Medina på Alvesta motorklubb.

Ungdomarna ska bland annat arbeta med rekonditionering av bilar och renovering av föreningslokalen.

– De är stolta över vad det åstadkommer här och börjar känna sig som en del av samhället, säger Gustavo Rocha Medina.

”Vi har själva samma bakgrund” – hör Gustavo Rocha Medina i klippet ovan.

Politisk strid kring miljonbidrag – anmält till Förvaltningsrätten

I april 2021 tilldelades Alvesta motorklubb ett bidrag med drygt 5,2 miljoner kronor från Arvsfonden för projektet ISIM (Integrering, självförtroende och identitetsskapande genom motorintresse).

Det är kommunstyrelsen i Alvesta kommun som beslutat att motorklubben ska få 1,5 miljoner till det nya projektet kring unga som vill lämna kriminalitet. Beslutet har dock lett till politisk strid.

– Vi anser att detta är gynnande av enskild eftersom lokalen som ska rustas upp ägs av en privatperson, säger oppositionsrådet Claudia Crowley Sörensson (M) till SVT.

Moderaterna har bland annat vänt sig till Förvaltningsrätten. Rätten kommer att avgöra om det finns grund för gynnande av enskild samt om kommunstyrelsen överskridit sina befogenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.