Oppostitionsrådet Thomas Johnsson döms för att ha drivit bensinmack utan tillstånd. Foto: Moderaterna, Bengt Oberger/Wikipedia

Högt uppsatt Alvestapolitiker döms – drev bensinmack utan tillstånd

Publicerad

Alvesta kommuns oppositionsråd, Thomas Johnsson (M), döms till dagsböter för att ha drivit en mack där han har förvarat bensin – trots att tillståndet gått ut.

Thomas Johnsson är inte bara politiker i Alvesta, han är också en profilerad företagare i egenskap av vd och ägare för Oljeshejkerna Johnsson. Nu döms han till dagsböter för att en av hans bensinmackar, den i Liatorp, saknat tillstånd för att hantera brandfarliga och explosiva varor.

I domen framgår det att räddningstjänsten påpekat flera gånger i juni månad 2021 för Johnsson att tillståndet skulle löpa ut den 1 juli 2021.

Alvesta

Den 7 juli, när macken varit öppen utan tillstånd i en vecka, informerar räddningstjänsten att saken har polisanmälts. I stället för att stänga igen macken, ifrågasätter Thomas Johnsson räddningstjänstens rätt att polisanmäla honom, enligt en mejlkonversation som finns i förundersökningen.

Ville undanröja polisanmälan

Fyra dagar senare träffas Johnsson och räddningstjänsten på ett möte, där även Älmhultspolitikern Elizabeth Peltola (C) och en lokal handlare deltar. I förhör uppger Räddningstjänsten att de uppfattar det som att Johnsson hade en agenda att ”få hans anmälan till polisen undanröjd”. Först dagen efter mötet stängs macken för kunder. Men bensinen är fortfarande kvar i lagret under marken.

Detta bevisar, enligt tingsrätten, att Thomas Johnsson hade kännedom om att bensinmacken saknade tillstånd. Tingsrätten menar att Johnsson agerat med uppsåt eller av grov oaktsamhet.

Företaget fick tillståndet som behövs för att förvara bensin så småningom, men då hade en månad redan passerat. Johnsson förnekar brott men döms nu till 40 dagars dagsböter. Han är ostraffad sedan tidigare.

– Vi överväger naturligtvis att överklaga. Har inte hunnit samråda med min advokat ännu, skriver Thomas Johnsson i ett sms till SVT Småland.

Oljeshejkerna Johnsson får en företagsbot på 25 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alvesta

Mer i ämnet