Ambulanser saknar fyrhjulsdrift

Uppdaterad
Publicerad

När en ambulans under utryckning körde fast fick Jerry Lind – som själv larmat – hjälpa till att få loss den. Nu ifrågasätts patientsäkerheten från flera håll.

Jerry Lind ringde efter ambulans när hans arbetskamrat blev sjuk. Men när den kom fram och skulle vända på en liten parkeringsplats så körde den fast.

– Det är förskräckligt, det är otryggt för folk på landet, säger Jerry Lind.

Region Kronoberg har i dag 23 ambulanser. Personalen är sjukvårdsutbildad och ambulanserna är väl medicinskt utrustade. Men när det kommer till trafiksäkerheten och framkomligheten för ambulanserna så finns det enligt ambulanspersonalen mycket kvar att önska. Alla bilarna är bakhjulsdrivna vilket kan innebära problem när väglaget är halt och slirigt.

Mattias Jonsson är ambulanssjuksköterska och han är oroad när det är bråttom.

– Då förväntas vi att köra om andra bilar och har man bara tvåhjulsdrift så är risken mycket större när man kör på moddiga vägar att man får sladd, säger Mattias.

”Vi kör fast”

Chefen för ambulansverksamheten i region Kronoberg, Stefan Engdal, håller med om kritiken och ser själv att det kan innebära problem.

– Problemet är väl de fordon som vi har valt att använda. Bakhjulsdrivna med ett lätt tryck på bakhjulen. Trots de sofistikerade anordningarna som finns på de här nyare ambulanserna som antislir så kör vi fast, säger Stefan.

Enligt honom så finns det planer på att försöka skaffa andra ambulanser. Men först behöver förarna öka sin kompetens.

– Vi har en budgetplan inför 2016 och där finns det här med som ett nödvändigt och högprioriterat område: C1-behörighet för vår personal så att de får köra fordon som väger över 3.500 kilo. Om det sedan finns fyrhjulsdrivna ambulanser på marknaden så köper vi in dem, säger Stefan Engdahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot trafikfarliga ambulanser

Mer i ämnet