Foto: Anne Torvinen/SVT

Ambulansflyg fick inte landa i Växjö – på grund av personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Region Kronoberg har nekats landa med ambulansflyg i Växjö två gånger, de senaste veckorna. Anledningen är att det saknas personal som har beredskap för att ta hand om ambulansflygen, skriver Smålandsposten.

– Tidigare har de ringt mig och då har vi öppnat upp flygplatsen. Men i samband med varslet hade vi ingen personal som kunde ställa upp, säger Ulf Axelsson, vd på Småland Airport till tidningen.

Istället fick flyget landa i Kalmar, något som inte ska ha påverkat vårdförloppet.

Trafikverket har utsett ett antal flygplatser i Sverige till beredskapsflygplatser – men Småland Airport i Växjö är inte en av dem. Nu skriver Region Kronoberg till Regeringen med hopp om ändring.

– Vi håller på att sammanställer en skrivelse till Regeringen och förklarar varför vi borde ha beredskap dygnet runt, säger regionrådet Mikael Johansson (S) till P4 Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.