Merparten av kursdeltagarna i Västervik är kvinnor. Foto: SVT

Unik studiecirkel i Västervik – här lär sig deltagarna att dö

Uppdaterad
Publicerad

”Nästa gång ses vi på bårhuset”. Men de orden avslutades den första studiecirkelträffen i Västervik. Och det är faktiskt på bårhuset i Västervik de ska ses nästa gång.

Ett två timmar långt studiebesök väntar de nära 20 deltagarna i den unika studiecirkeln som just startat i Västervik.

– Besöket på bårhuset ser jag fram emot, säger Eva Gustavsson.

Hon är en av deltagarna i den nystartade studiecirkeln som rör frågor om döden. Merparten av deltagarna är kvinnor.

– Det kan ju vara så att kvinnor vågar prata lite mer, säger Bengt-Åke Nyström som är initiativtagare till studiecirkeln.

– Min tanke bakom den här kursen är att avdramatisera döden. Det är inte så fruktansvärt allvarlig. Man ska ha respekt för döden, men kunna prata om den, säger han.

Visst motstånd

Tre träffar är inplanerade och när studiecirkeln blev känd blev den snabbt fulltecknad, även om den till att börja med möttes med visst motstånd.

– Folk sa, nej hu, det där vill jag inte prata om, säger Bengt-Åke Nyström.

Jan-Peter Brinkby är begravningsentreprenör och för dagen inbjuden till gruppen.

– Det här är en helt unik studiecirkel skulle jag vilja säga. Jag känner inte till någon liknande studiecirkel. Och gruppdeltagarna är väldigt öppna och pratar om allt, säger han.

– Det har handlat om att leva bra och att dö bra och om familjejuridik och mycket annat, säger han.

Eva Gustavsson, kursdeltagare. Foto: SVT

För Eva Gustavsson, har första dagens kurstillfälle inneburit att hon börjat överväga tanken på att låta sin kropp kremeras, när hon är borta.

– Jag har inte bestämt mig än, men jag har fått lära mig mer. Det kanske inte är så dumt att inte maskarna ska få krypa i mig, som en av kursdeltagarna uttryckte det. Men jag har inte bestämt mig ännu, säger hon.

Hör kursdeltagarna prata  om kursen

KONTAKTA OSS: Har du bestämt dig för hur du vill ha det när ditt liv är slut?  Har du andra tankar kring det här ämnet? Hör av dig till oss på smaland@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.