Sedan 2014 har experter sagt att den berömda Kvilleken kommer att dö, men ännu kommer nya knoppar. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Trots alla dödsdomar – 1000-åriga Kvilleken vägrar ge upp

Uppdaterad
Publicerad

Trots återkommande dödsdomar – den berömda Kvilleken utanför Vimmerby – som i många år fört en tynande tillvaro i gränslandet mellan liv och död lever än. Det konstaterar Länsstyrelsen i Kalmar län som undersökt eken.

Länsstyrelsen konstaterar att den 1000 år gamla Kvillekens hälsa fortsätter att försämras, men att de knoppar från en lite större gren som var vid liv i fjol även kommer att slå ut i år. 

Försämringen jämfört med förra åren anses ändå ganska begränsad till skillnad från åren mellan 2014 och 2017 då större delen av trädet dog. 

Den del av trädet som lever idag är en gren nedtill på trädet. 

Länsstyrelsen i Kalmar län har i många år försökt rädda det gamla trädet – men misslyckats. 

Sedan 2019 pågår ett projekt där man ska försöka få fram genetiska kopior av Kvilleken. Kopior som förhoppningsvis ska slå rot och rädda Kvilleken till eftervärlden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tolv nya små Kvillekar är på gång. Foto: Skogsforsk

• Beräknas vara 1000 år gammal.

• Ett av Sveriges grövsta träd, omkretsen mäter cirka 13 meter.

• Kvilleken står i Kvills naturreservat i Rumskulla socken i Vimmeby kommun. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.