Anastasiia och Tasya håller ihop – trots att deras länder krigar

Uppdaterad
Publicerad

Anastasiia Botvinko och Tasya Filippova hade planerat en kompishelg i Växjö sedan länge, men restaurangbesök fick bytas ut mot nyhetsrapporteringen från kriget i Ukraina. De har inte fått många timmars sömn när SVT träffar dem på fredagen.

De träffades på en svenskakurs i Malmö för tre år sedan, där Anastasiia, som kommer från Ukraina, var Tasyas språklärare. Nu följer de krigets utveckling från soffan i Växjö, efter att Tasya kommit på besök.

– Vi tog några glas vin för att avreagera oss, men det hjälpte inte riktigt för mig, säger Tasya Filippova som flyttat till Sverige från Moskva.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

– Det var en jobbig dag för oss alla igår. Jag försökte bara hitta information, och kontakta folk jag känner, säger Anastasiia Botvinko som flyttat till Växjö från Ukraina.

Hör vännerna berätta i klippet ovan om hur det varit att följa nyhetsrapporteringen i Sverige.

Nationallitet spelar ingen roll

Anastasiia har kvar sina föräldrar i Ukrainas näst största stad Charkiv, och Tasya Filippova har sin familj i Ryssland. Efter händelseutvecklingen i Ukraina planerar de att delta på demonstrationer på olika håll i Sverige.

– Vi talar samma språk, vi har slaviskt ursprung. Är du ryss eller ukrainare? Det spelar ingen roll, säger Tasya Filippova och fortsätter senare:

– Vi är offer för våra politiker. Jag är inte min regering. Jag är ryska, men jag står inte för Putins beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet