Anders Birgerson fick en ovanlig ullhandskrabba i sin ålryssja

Anders i Västervik fick oväntad fiskelycka

Uppdaterad
Publicerad

Anders Birgerson fick en krabba i sina nät när han fiskade utanför Västervik. Det visade sig vara den fruktade Ullhandskrabban som han fångat. Och det är inte första gången den dyker upp utanför Västervik.

Anders Birgerson sparade krabban i några dagar och visade den bland annat för några yrkesfiskare.

– Men de var inte lika imponerade som jag för de hade själva fått krabbor de senaste åren. Så det verkar ju faktiskt som att den här arten är på gång även om det är i liten skala här och nu då, säger Anders.

En av de mest invasiva arterna

Ullhandskrabban beskrivs av Naturhistoriska Riksmuseet som en av världens hundra mest invasiva arter. Ändå är Östersjöguiden på Naturum i Västervik, Markus Nord, inte särskilt oroad över fyndet.

– Den är ju invasiv men kräver riktigt salt vatten för att föröka sig. Den kommer från kustvattenområden i södra Kina där den lever i bräckt eller sött vatten. Den befruktade larven sköljs ut till havs och det är där de kan växa till sig, men det kan de inte göra i vårt bräckta Östersjövatten.

Markus Nord tror att krabban har kommit via barlastvatten från något fartyg.

Har hittats flera gånger

Enligt Markus Nord har Ullhandskrabban hittats i Västerviksområdet ett par gånger under de senaste tio åren. Men han är alltså inte rädd att den kommer att kunna föröka sig på samma sätt som den enligt honom gjort i exempelvis England. Där har den funnits i stor skala i Themsen och har bland annat grävt så mycket tunnlar att den bidragit till erosion.

– Men där har de nära tillgång till riktigt salt vatten och sedan det söta inne i floden, så det går inte att jämföra med våra förhållanden, säger Markus Nord.

– Om den träffar en kompis så kan de inte föröka sig här, det är jag ganska säker på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.