Växjö tingsrätt har beviljat en rekonstruktion av Anebyhus. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Anebyhusgruppen har beviljats rekonstruktion

Uppdaterad
Publicerad

Anebyhusgruppen i Åseda ska genomgå en företagsrekonstruktion för att undvika konkurs.

Som SVT tidigare har berättat om har Anebyhus varslat personal efter att de bara hade sålt ett enda hus sedan i augusti 2022. Och nu är läget alltså så allvarligt att företaget ansökt om rekonstruktion för att undvika konkurs.

– Inledningsvis påverkades vi av en kraftigt försämrad orderingång från privatpersoner och när vi nu ser att även våra kommersiella kunder skjuter fram sina avrop på obestämd tid så har vi hamnat i en situation där vi tvingas ansöka om rekonstruktion, säger Fredrik Anheim, VD för Anebyhusgruppen, i ett pressmeddelande som skickades ut under måndagen.

Ska ställa om produktionen

Växjö tingsrätt beviljade rekonstruktionen på måndagen. Enligt Fredrik Anheim, vd för Anebyhusgruppen ska företaget under rekonstruktionen ställa om produktionen.

– Det vi gör med det här är att vi breddar våra produkter till att även gälla lägenhetshus och hyresrätter, där vi tror att marknaden kommer att släppa först, säger Fredrik Anheim till SVT Småland. 

Företagsrekonstruktion beviljas företag som har svårt att betala sin skulder på kort sikt men där tingsrätten gör bedömningen att de efter en rekonstruktion kan bli lönsamma igen.

Pågår i tre månader

Enligt Sveriges Domstolars hemsida innebär rekonstruktion att företag efter förhandlingar kan slippa betala en del av sina skulder, eller få dem uppskjutna. En rekonstruktion pågår normalt i tre månader, men kan förlängas efter ansökan från det aktuella företaget.

Har det vänt om tre månader?

– Nej, det tror vi inte riktigt, men det kan nog vända under första halvåret i år, säger Fredrik Anheim.

KLIPP: Hör om oron bland anställda tidigare i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ovisst, säger husbyggaren Per Melkersson på Anebyhus kring att hela småhusbranschen går på knäna. Följ med till fabriken i Åseda i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppvidinge

Mer i ämnet