Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter flera tuffa år gick Anebyhusgruppen i konkurs. Foto: Anebyhusgruppen

Anebyhus i fortsatt svår sits – vill förlänga rekonstruktionen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan januari har Anebyhusgruppen i Åseda genomgått en företagsrekonstruktion för att undvika konkurs, med förhoppning om att situationen skulle ha vänt nu. Men läget är fortsatt svårlöst.

För ett år sedan hade företaget 240 anställda, något som i omgångar minskat till 80 anställda just nu. Detta har gjort att produktionstakten minskat drastiskt.

– Vi trodde att läget skulle stabilisera sig efter en eller max två ränteökningar, men så har inte varit fallet, säger Fredrik Anheim, vd för Anebyhusgruppen.

Vill förlänga rekonstruktionen

Sedan företaget genomgått rekonstruktion har de ställt om produktionen till att även arbeta med lägenhetshus och hyresrätter. Nu kommer Anebyhusgruppen ansöka om att förlänga rekonstruktionen ytterligare tre månader.

När tror du att läget vänder denna gången?

– Det finns ljusglimtar, men förhoppningsvis har vi klarat oss igenom detta om ett halvår igen, säger Fredrik Anheim.

Hör honom berätta, i klippet ovan.

VAD ÄR EN FÖRETAGSREKONSTRUKTION?

Tingsrätten kan besluta om företagsrekonstruktion när ett företag har svårt att betala sina skulder på kort sikt – men har en livskraftig verksamhet i grunden.

Företagsrekonstruktion kan vara ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men som ändå kan överleva på sikt. Det är oftast näringsidkaren som ansöker om företagsrekonstruktion, och det är domstolen som beslutar. Under den begränsade tid som företagsrekonstruktionen pågår får företaget möjlighet ombilda och återuppbygga sin verksamhet.

Källa: Sveriges domstolar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.