Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Någonting har ju hänt, säger en anhörig till den inlåste mannen. Foto: SVT Design

Autistisk man låstes in på LSS-boende: ”Hela grejen är skandal”

Uppdaterad
Publicerad

En autistisk man i 40-årsåldern har varit förhindrad att röra sig fritt på ett LSS-boende i Växjö. SVT Nyheter har varit i kontakt med en anhörig till mannen.

– Det känns som det gått fel från början, säger den anhörige.

LSS-verksamhet bygger på frivillighet. Men på ett kommunalt LSS-boende i Växjö har en autistisk man med kommunikationsvårigheter fått lås på sin lägenhetsdörr. Något som Smålandsposten var först med att berätta.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kräver nu, efter en inspektion, att kommunen omedelbart ger mannen rörelsefrihet. Kommunen menar å sin sida att de tagit till skyddsåtgärder som varit för omsorgstagarens bästa.

– Hur har det gått från en vanlig lägenhet till isoleringscell, undrar en anhörig till mannen.

Tvångsvårdades

Enligt den anhörige har mannen haft en tuff barndom hemma hos föräldrarna, innan han fick flytta till en egen lägenhet på ett LSS-boende.

– Han bodde hemma ganska länge. De kunde inte hålla honom hemma längre, han blev stark, säger den anhörige.

År 2016 fick mannen psykiatrisk tvångsvård, efter att ha varit utåtagerande på boendet. I domen från Förvaltningsrätten framgår det att mannen är mycket svår att kommunicera med och att han i stort sett saknar språk. Men han kunde ändå kommunicera att han ville hem.

Efter ett par månaders omhändertagning hos psykiatrin fick mannen återvända till sitt boende.

Sedan dess finns inget beslut om tvångsvård av mannen ifråga. Att tvångsvårda någon är ett sätt att ge vård mot personens vilja, med hjälp av lagligt stöd.

”Viktigt att det blir rätt”

När mannen inte längre blev tvångsvårdad återgick han till att vårdas inom ramarna för LSS. Men inom LSS får inga tvångs- och begränsningsåtgärder förekomma mot den enskildes vilja.

Ivo kunde konstatera efter sin inspektion att det förekommit låsta dörrar och att mannen bland annat behövde banka på dörren för att ta sig någonstans.

– Jag tycker skyddsåtgärderna är tilltagna på ett sådant sätt som är till för omsorgstagarens bästa och där delar inte Ivo vår uppfattning, säger Ewa Ekman, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen.

Även mannens anhörige delar uppfattningen att det är ett komplext fall.

– Jag har förståelse för att de gjort som de gjort, men det är fel och nu är det viktigt att det blir rätt.  

• Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade – LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor.

• Lagen garanterar att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får.

• Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer