Anhöriga stoppas från BB – flera restriktioner kring mödravården

Uppdaterad
Publicerad

Inga cellprov, inställda föreläsningar för blivande föräldrar och inga anhöriga som får följa med vid ultraljud. Det är några av de åtgärder som Kvinnokliniken i Region Kronoberg vidtagit för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. Anhöriga eller partner får heller inte vara med på BB.

– Det här gäller tills vidare för vi vet ju inte hur länge pandemin kommer att påverka oss. Vi jobbar hårt för att alla partners ska kunna vara med men vi går efter försiktighetsprincipen för att skydda patienter och vår personal, säger Jennie Ronéus verksamhetschef på kvinnokliniken Region Kronoberg.

Påverkar flera delar

Alla föreläsningar för blivande föräldrar är inställda och vid kontroller i mödravården ska kvinnan komma själv. Partner eller anhörig får heller inte närvara fysiskt vid ultraljud. Istället kan anhöriga följa kontrollen via digitala videomöten.

Just nu görs heller inga gynekologiska cellprov då cellprovsmottagningen är stängd.

Vid förkylningssymtom hos kvinnan eller den som tänkt följa med under förlossningen, ska man först ringa till vården. Partner eller anhörig som är frisk  får vara med under förlossningen, även vid kejsarsnitt.

– Generellt får en frisk partner gärna vara med på förlossningen, men partnern får däremot inte vara med på BB och samma sak med mödravård och ultraljud. Ingen partner och inga barn, säger Jennie Ronéus.

I restriktionerna som står på 1177 skriver regionen att man i dagsläget vet lite om hur coronaviruset påverkar nyförlösta kvinnor och nyfödda barn och därför sätts patientsäkerheten först.

Restriktioner på BB också i Kalmar

Bedömningen kan komma att ändras utifrån hur situationen med coronaviruset utvecklar sig.

I Region Kalmar län finns liknande restriktioner. Partner eller anhörig får inte närvara vid förlossningen om hen har symtom av luftvägsinfektion som exempelvis hosta, feber eller halsont.

I Kalmar gäller också besöksförbud på BB och partnern får inte följa med in.

Båda regioner framhåller samtidigt vikten av att höra av sig till vården via telefon om man har förkylningssymtom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet