Anhöriga vill inte ha staty av tanten med väskan

Uppdaterad
Publicerad

Tantstatyns öde avgörs imorgon. Men hennes anhöriga vill inte att det blir någon staty.

På fotografiet ses en 38-årig kvinna svinga sin handväska mot en nazist under en demonstration i Växjö 1985. Men under förarbetet med statyn gjordes åtskilliga, resultatlösa, försök att få kontakt med ”tantens” anhöriga.

– Vi ansåg att det var lämpligt att kontakta de anhöriga innan något beslut togs. För att se huruvida de fann det lämpligt att uppföra en staty, säger Hanna Östrand, förvaltningssekreterare på kulturförvaltningen.

”Det vore olämpligt”

Tanten, eller kvinnan, avled tre år efter bilden togs. Och imorgon tas det slutgiltiga beslutet i kulturnämnden om huruvida det blir någon staty eller inte. Och nu kan SVT Smålandsnytt avslöja att tantens anhöriga inte heller vill ha någon staty.

– En anhörig hörde av sig anonymt, och han sa över telefon att det vore olämpligt att uppföra statyn. Men han vill vara anonym, och gav inte heller någon anledning till sin åsikt, säger Hanna Östrand.

Kontakten ska ha skett i slutet av förra veckan, då debatten var i full fart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet