Foto: Länsstyrelsen

Anmälningarna om plågade slaktdjur ökar

Uppdaterad
Publicerad

Dräktiga kor med färdiga kalvar i magen som transporteras för slakt. Nedsmutsade djur täckta av ett pansar av gödsel. Horn som växer in i huvudet. Det är exempel på sånt som veterinärerna på slakterierna tidigare kunde låta passera men som nu ska anmälas.

Sedan 2014 har kraven skärpts på vilka missförhållanden som veterinärerna på slakterierna ska rapportera in till länsstyrelserna och till de tre länsstyrelserna i Småland strömmar anmälningarna in.

Det var först när media hade uppmärksammat att tiotusentals kycklingar hade dött under en transport till slakteriet för ett par år sedan – och att ingen veterinär slog larm – som Livsmedelsverket skärpte kraven på sina veterinärer. Ulrika Lind är en av Livsmedelsverkets veterinärer. Hon jobbar bland annat på Ello slakteri i Lammhult med att besiktiga slaktdjuren och hon har också ansvar för att kontrollera djurtransporterna till slakteriet. Tidigare hörde det till ovanligheterna att hon kontaktade länsstyrelsens djurskyddsinspektörer. Men sen reglerna ändrades 2014 har det blivit ”en handfull” anmälningar.

Vanvård av slaktdjur

– En av dem handlar om djur som var täckta av stelnat gödsel som satt som ett pansar på djurkropparna. Det ser otrevligt ut, men är inte bara en utseendefråga. Bajset och kisset är frätande och det kan ge allvarliga sår på kroppen.

Högdräktiga kor kommer till slakt

Hon har också anmält att högdräktiga kor med färdiga kalvar skickas till slakt.

– Det är inte förbjudet att slakta dräktiga kor. Däremot är det förbjudet att transportera kor som har mindre än 28 dagar till beräknad födsel. Det är plågsamt för kon att stå i transporten. Hon är stor och tung, det är lika jobbigt som det är för en höggravid kvinna att behöva stå i timtals på bussen. Därför ska inte högdräktiga kor transporteras.

Ingela Björklund är djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Jönköping:

– Djurägaren ska ha koll på om kon har blivit betäckt. Och när kon kliver in i transporten ska djurägaren garantera att kon inte är högdräktig.

Ändå hör dräktiga kor till de vanligaste missförhållanden som anmäls. Den här tiden på året ökar de dräktiga korna som kommer in till slakterierna i antal, då många kalvar föds den här tiden på året.

När kon slaktats finns en näst intill färdig kalv i livmodern, ”med full kroppsbehåring samt sex framtänder som genombrutit tandköttet”, som det står i en av rapporterna.

Kunde sådant passera tidigare, utan att ni anmälde det till länsstyrelsen?

– Ja, det kunde hända, säger besiktningsveterinär Ulrika Lind.

Ulrika Lind berättar att den högdräktiga kon slaktas och att kalven självdör i magen på kon.

– Den kvävs till döds, men det är inget som den lider av, utan den somnar in.

Anmälningarna strömmar in

Hon välkomnar Livsmedelsverkets beslut om att alla avvikelser och fel ska anmälas.

– Det gör att vi blir bättre och bättre på vårt jobb, säger hon.

Av de anmälnngar som kommer från slakterierna är det flera som polisanmälts.

– År 2013 lämnade vi över två anmälningar till åtal. Hittills för 2014 har vi åtalsanmält 11 fall. Eftersom det är en viss eftersläpning, så det kommer att bli ännu fler, säger Ingela Björklund på länsstyrelsen Jönköping.

Misskötta slaktdjur

Antal anmälningar              2013 2014

Kronobergs län                   1 19               

Kalmar län                          16 57

Jönköpings län                   13 82

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvård av slaktdjur

Mer i ämnet