Anna: ”Folk dömer mig för mina dåliga tänder”

Uppdaterad
Publicerad

Att ha en dålig tandhälsa kan vara mycket skuldbelagt. Det vittnar 30-åriga Anna om vars framtänder bara är små flisor som sticker upp.

Anna som egentligen heter något annat vill inte ställa upp med namn eller bild – hon skäms för mycket över sin situation. 

– Jag har väldigt trasiga framtänder och en hörntand saknas. Om jag pratar eller ler mycket kan andra se detta vilket gör att folk ofta stirrar, säger hon.  

Anna är en av alla som hört av sig till redaktionen under SVT:s rapportering om ökande klasskillnader när det gäller tandhälsa. Hon började märka av sina tandproblem i 22-årsåldern. Men Anna brottades då med psykisk ohälsa och var inte kapabel att uppsöka tandvården.  

– Därefter kom det som en storm, tänderna började rasa en efter en, berättar Anna.

”Svårt att prata eller le”

I dag mår Anna så bra att hon börjat studera men ännu har hon inte tillräckligt bra ekonomi för att laga sina tänder. Reaktioner hon får från omgivningen gör att hon inte gärna öppnar munnen offentligt.

– Jag känner ofta att folk dömer mig. Det gör att jag har svårt att prata eller le.  

Varför tror du att folk reagerar så här? 

– Människor blir väl uppfostrade till att tänka att alla måste ha fina vita tänder. Har man inte det är det lite onormalt och man ses som ovårdad. Folk tror att man inte bryr sig om sin tandhygien, säger Anna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.