Foto: SVT/Pressbild

Anna Fransson (S) lämnar politiken efter 23 år

Uppdaterad
Publicerad

Anna Fransson (S) lämnar politiken efter 4 år som regionråd och 23 år inom heltidspolitiker.

– Jag tror inte att jag skulle bli en bra oppositionsledare och då är det bättre att lämna över till nya krafter, säger hon.

Beslutet är en konsekvens av valresultatet. Fransson hade hoppats kunna bilda en blocköverskridande majoritet, men när det misslyckades bestämde hon sig för att avgå. 

– De fyra partierna i Alliansen är inte intresserade av ett blocköverskridande samarbete. Vi har varit tydliga med att det var vad vi helst ville se, men de har inte varit intresserade av att sätta sig vid förhandlingsbordet och då finns det inget annat alternativ än att gå i opposition. Jag tror inte att jag skulle bli en bra oppositionsledare och då är det bättre att lämna över till nya krafter.

Val 2018 Småland

Funderar på att bli mäklare

Hon lämnar sitt uppdrag som regionstyrelsens ordförande och gruppledare för Socialdemokraterna vid årsskiftet. Nu ser hon fram emot att få göra något helt annat, 

– Jag har sysslat med politik på heltid i 23 år och då kan det vara dags att göra något annat. Det känns både spännande och lite skrämmande att byta bana. 

Vet du vad du kommer att göra nu? 

– Nej, det vet jag inte. Jag är nationalekonom i botten och jag kan kanske använda den utbildningen som grund och vidareutbilda mig. Jag tycker också att det är kul med fastigheter, så jag kommer att undersöka möjligheterna att bli fastighetsmäklare, säger hon.

Rekommenderar politiska uppdrag

Anna Fransson ser på sina år inom politiken med glädje och känner att hon verkligen vill rekommendera människor att börja engagera sig. 

– Jag har fått uppleva så mycket spännande saker och fått möta människor från olika delar av världen. Jag rekommenderar verkligen alla att börja engagera sig politiskt, för det ger så mycket tillbaka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet