– Jag blev varnad att man inte kan lita på centerpartister, men trodde aldrig att de skulle lämna Alliansen i Växjö och gå till andra sidan. Vi är chockade och besvikna, säger hon till SVT Foto: SVT

Anna Tenje (M) om att Centern lämnar Alliansen: ”Vi är chockade och besvikna”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Centerpartiet i Växjö väljer att bryta med Alliansen och inleder dialog med Socialdemokraterna, trots långt gångna förhandlingar och överenskommelser med Moderaterna om fortsatt samarbete, säger kommunalrådet Anna Tenje (M).

– Vi har haft förhandlingar med Centerpartiet i tre veckor och i måndags hade vi skissat på en gemensam regeringsförklaring. Det är uppenbart att de har dubbelspelat hela tiden, säger Anna Tenje (M).

Alliansen har regerat i Växjö i 16 år och Moderaterna hade hoppats på ett fortsatt samarbete med Centerpartiet.

– Jag blev varnad att man inte kan lita på centerpartister, men trodde aldrig att de skulle lämna Alliansen i Växjö och gå till andra sidan. Vi är chockade och besvikna, säger hon till SVT.

Besvikelse även från Liberalerna

Även Liberalerna är besvikna efter Centerpartiets besked:

”Det är med stor förvåning och besvikelse som vi har tagit del av Centerpartiets besked”, skriver Lars Rejdnell (L) och Christian Rosén (L) i gemensamt pressmeddelande.

”Centerns ställningstagande är ytterst beklagligt då man hela tiden sedan valet aktivt funnits med i arbetet med att ta fram grunderna för ett fortsatt allianssamarbete och en gemensam regeringsförklaring, fortsätter de.

KD: ”Stänger dörren”

Kristdemokraterna i Växjö har rasar även de efter beskedet. Jon Malmqvist (KD) säger till SVT att Centerpartiet inte kommer vara välkomna tillbaka in i alliansvärmen med nuvarande ledning.

– Centerpartiet har lämnat alliansen permanent. Vi håller inte dörren öppen för C, om de inte är bekväma med de resultat de får med socialdemokraterna.

Vill inte samarbeta med SD

– Vi förstår att de är besvikna men den springande punkten här är samarbete med SD. Vi har lovat våra väljare att inte samarbeta med dem. Vi har inte dubbelspelat under de här veckorna och kontakten jag haft med Socialdemokraterna har varit som kommunalråd, säger Andreas Olsson (C), kommunalråd Centerpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet