Vi har blivit lovade att den polisiära närvaron inte ska minska, säger Anna Tenje (M), ordförande i kommunstyrelsen i Växjö. Foto: privat

Anna Tenje (M): ”Polisnärvaron får absolut inte minska”

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun har tillsammans med polisen arbetat för att skapa ett tryggare Araby. Kommunstyrelsens ordförande ser positivt på att utvecklingen i området går åt rätt håll, men understryker vikten av att hålla i insatserna.

– Det får inte på något vis leda till att närvaron minskar för det har varit grunden i arbetet, säger Anna Tenjé (M).

Att området Araby i Växjö kommer att klassas ner från ett särskilt utsatt område till ett riskområde väcker tudelade känslor hos kommunstyrelsens ordförande i kommunen.

Löfte från polisen

– Jag är naturligtvis väldigt glad över att utvecklingen går åt rätt håll, men det får inte på något vis leda till att närvaron minskar för det har varit grunden i arbetet, säger Anna Tenjé (M).

Anna Tenjé säger också att hon fått ett löfte från polisen.

– Vi har blivit lovade att den polisiära närvaron inte ska minska.

Riktat resurser där det ”bubblar”

Växjö kommun har varje vecka avstämning med bland annat polisen för att följa upp arbetet på Araby och de insatser som görs för att skapa ett tryggare område.

– Det är ett digert arbete som ligger bakom med olika insatser från kommunen, polisen och Arabybornas sida, men det är ett långsiktigt arbete så det gäller att hålla i.

Bland annat har kommunen sett till att öka vuxennärvaron i området, haft avstämningar med bostadsbolag, polis, brandkår, socialtjänst, fältarbetare och skola. Nattvandring och mammor på stan har varit en del av arbetet.

– Om vi märker att det bubblar kring en skola till exempel så har vi sett till att öka vuxennärvaron där och styrt om resurser dit. Det är ett gemensamt arbete där polis, fältarbetare och vår säkerhetsavdelning spelat stor roll, säger Anna Tenjé (M).

”Vill ta tillbaka sin stadsdel”

Kommunen har också arbetat med otrygga miljöer genom kameraövervakning och belysning. Tenje vill också lyfta vikten av att kommunen lyckats knyta an till Arabyborna.

– Det är ju en förkrossande majoritet som inte vill någonting hellre än att ta tillbaka sin stadsdel och detta är ett steg i rätt riktning, med undantag för den tragiska dödskjutningen för en månad sedan. De goda krafterna vinner och framtidsutsikterna ser goda ut, avslutar Tenjé  (M).

Utsatt område
Ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället.

Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis genom hot och utpressning, eller indirekta, som:

  • offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man
  • narkotikahandel som bedrivs öppet
  • ett utåtagerande missnöje mot samhället
  • Effekten blir att de boende i området upplever otrygghet, vilket i sin tur leder till en minskad benägenhet att anmäla brott och att medverka i rättsprocessen. Läget anses vara allvarligt.

Riskområde
Ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte når upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område. Läget är dock så alarmerande att det finns en överhängande risk att området riskerar att bli särskilt utsatt om inte adekvata åtgärder sätts in.

Särskilt utsatt område
Ett geografiskt avgränsat område som kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag, vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området.

Ett särskilt utsatt område inbegriper även i viss mån:

  • parallella samhällsstrukturer
  • extremism, såsom systematiska kränkningar av religionsfriheten eller starkt
  • fundamentalistiskt inflytande som begränsar människors fri- och rättigheter
  • personer som reser iväg för att delta i strid i konfliktområden
  • en hög koncentration av kriminella

En ytterligare försvårande uppgift är om det ligger andra utsatta områden i nära anslutning till ett särskilt utsatt område. Då finns det risk för samverkan mellan kriminella personer eller nätverk inom områdena. Läget anses vara akut.

Källa: Polismyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Araby som utsatt område

Mer i ämnet