Anna Tenje och Ismail Abu Helal. Foto: SVT

Tenje (M) träffade imam Abu Helal för dialog om böneutrop

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen träffades Anna Tenje, moderat kommunalråd i Växjö, och imam Ismail Abu Helal för ett dialogmöte om förslaget på ett böneutrop.

– Vi diskuterade för- och nackdelar med ett böneutrop och om huruvida det är något som ökar segregationen eller främjar intergrationen. Det finns en vilja att samarbeta och ha en öppen dialog framöver, sade Anna Tenje efter mötet.

Stiftelsen Växjö muslimer har sökt tillstånd av polisen om att få ha böneutrop innan varje fredagsbön i den tillfälliga moskén på Araby i Växjö.

Böneutrop i Växjö

Begär längre remisstid

Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska nu undersöka om till exempel ljudnivåerna riskerar att störa området. Remissyttrandet ska vara inlämnat nästa vecka, men kommunen har bett om anstånd hos polisen att få längre tid på sig.

Parallellt pågår dialogen mellan kommunens politiker och stiftelsen, på initiativ av Anna Tenje.

– Vi blev ju lite tagna på sängen när ansökan kom in och det förvånade mig att vi inte haft någon diskussion om böneutrop. Därför tyckte jag att det var viktigt med ett möte, säger hon.

Många synpunkter på förslaget

Enligt Tenje har kommunen tagit emot många både positiva och negativa synpunkter om förslaget på böneutrop.

– Moskéer har ju diskuterats mycket tidigare men diskussionen om böneutrop är ganska ny för många, och jag har full respekt och förståelse för att en sådan här fråga väcker känslor, säger Anna Tenje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet