• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Ismail Abu Helal är imam och tror att en moské i Växjö är positivt för integrationen. Till vänster: den i dag tillfälliga moskén i stadsdelen Araby i Växjö. Foto: SVT

Moskén i Växjö vill ha böneutrop

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Växjös muslimer har lämnat in en ansökan till polisen om att få ha böneutrop. I ansökan skriver de att de vill ha böneutrop en gång i veckan från den tillfälliga moskén som de driver i stadsdelen Araby i Växjö.

– Vi söker tillståndet för att muslimer i Växjö ska känna sig ännu mer hemma. Man ska  inte behöva gömma sig som muslim utan vara stolt över sin kultur, säger imamen Ismail Abu Helal.

Han hoppas på att det här kan ge positiv effekt på Växjö som stad.

Böneutrop i Växjö

– Jag tror att det är bra för integrationen. Det blir en bekräftelse av religionsfriheten. Muslimer är inte på besök här i Växjö, vi bor här, säger Ismail Abu Helal.

Men han tror att det kan finnas en viss skepsis hos människor till en början.

– Allt nytt skapar oro, men i längden kommer det bli bra.

Tittar på ordning och säkerhet

Pia Ringius handlägger ärendet hos Polisen, men hon säger att de avvaktar med att ge tillståndet.

– Först måste vi höra vad miljö- och hälsoskyddsnämnden säger. Utifrån deras synpunkter tar vi sedan ett beslut. Vi tittar på om det finns risk för säkerheten eller ordningen. Men jag har svårt att se hur vi skulle kunna säga nej till detta, säger hon.

Pia Ringius känner själv inte till något liknande ärende i Småland.

– Men i Stockholm har det getts tillstånd för böneutrop, säger hon.

Hon förklarar att det alltid är lite svårare och tar mer tid att fatta beslut när det inte finns något liknande ärende sedan tidigare.

Om det blir ett tillstånd, så gäller det i ett år. Efter det får behöver en ny ansökan lämnas in. Polisens tidplan är att fatta beslut i frågan i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet