Foto: SVT

Delade åsikter om böneutrop i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på stiftelsen Växjös muslimers ansökan om att ha böneutrop i sin tillfälliga moskélokal har varit många. Och åsikterna delade. Här följer några av alla läsarkommentarer från diskussionen på SVT Nyheter Smålands Facebooksida.

”I Sverige har vi religionsfrihet. Varför ska inte en muslimsk församling få ha böneutrop på fredagar för att kalla till bön när kristna församlingar får ringa i klockor för att kalla till mässa? På många ställen ringer kyrkklockorna morgon och kväll. Så en gång i veckan är ju ingenting.”

Radhia

Böneutrop i Växjö

”Kyrkklockorna förstår vi vad det betyder, de ringer in helg, sorg och glädje. Detsamma gäller säkert böneutropen men de sker på ett främmande språk som många inte förstår. Varför inte göra de på svenska? Vi har ju religionsfrihet men ändå kanske vissa anpassningar behöver göras för att förståelsen och respekten i samhället ska öka.”

Linus

”Om böneutrop ska jämföras med klockringning så sluta med det också då. Vi har, som flera sagt ,religionsfrihet i Sverige men då kan väl alla tillämpa den i sina hem och låta allmänheten slippa höra oljudet. Böneutrop hör inte hemma i svensk kultur varken en eller flera gånger i veckan, jag offrar gärna klockringningen för att slippa det.”

Yvonne

Nej i Sverige har vi religionsfrihet. Varför ska inte en muslimsk församling få ha böneutrop på fredagar för att kalla till bön när kristna församlingar får ringa i klockor för att kalla till mässa?”

Tina

”Nej, nej, nej, det kan tyckas som en liten eftergift, men vad leder det till? Jämföra med svenska kyrkklockor, som är en del av vår kultur vilket böneutrop inte är.”

Heléne

”Kyrkor o dess klockor har vi haft i detta land i många hundra år och hör väl hemma, men böneutrop är väl inget som hör hemma i vår religion tycker jag. ”

Thomas

”Vår religion? det är för det första två olika religioner som har exakt samma stör-moment. Bara för vi har haft det i flera hundra år betyder inte att det är okej. Det finns en hel del icke kristna i detta land och det är en växande grupp dvs ateister. Om kyrkklockor får ringa så vad fan gör det att ett bönerop på en fredag sker? Enda anledningen till att folk är emot är för att det inte tillhör den normativa vardagen som folk har byggt upp i sitt huvud. ”

Noelle

”Nej, absolut inte! De får anpassa sig! Som sagt, Sverige är ett kristet land. Jag vill inte förbjuda muslimer att samlas till bön, eftersom vi har religionsfrihet, men böneutrop är att gå för långt.

Lars

Tack alla som kommenterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet