Foto: TT

Stabsläge för andra gången på drygt en månad

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu ett ansträngt läge med vårdplatser på lasaretten i Växjö och Ljungby. Därför är Region Kronoberg just nu i stabsläge. Så sent som i slutet av november rådde det stabsläge inom Region Kronoberg.

Region Kronoberg uppger att de sedan klockan 14:25 söndag eftermiddag är i ett så kallat stabsläge igen. Detta hände senast för drygt en månad sedan då det var fler patienter som uppsökte vård än vad det fanns vårdplatser till.

Stabsläget innebär att anställda inom regionens krisledning håller extra koll på utvecklingen och ska snabbt kunna ta beslut om åtgärder.

Regiondirektör Martin Myrskog säger att det kommit in fler medicin- och ortopedpatienter än beräknat till lasarettet den senaste tiden. Någon som varit svårt att parerar för personalmässigt.

– I grunden är det svårt för oss att bemanna för ett läge när det är som värst. Det går inte. Så man får nog vara med på då och då att vår vårdpersonal inte kommer att räcka till. Marginalerna är just nu mindre än tidigare, säger Martin Myrskog.

En ny bedömning av läget när det gäller vårdplatserna och en eventuell förlängning av stabsläget kommer att göras under onsdagseftermiddagen.

– Men läget bedöms nu som stabilt inför tisdagskvällen och inför natten mot onsdagen, säger Stefan Silvander Ahlrik, pressekreterare hos Region Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.