Foto: TT

Stabsläge på båda sjukhusen i Kronobergs län

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på vårdplatser och fler insjuknade patienter gör att läget just nu är ansträngt vid lasaretten i Växjö och i Ljungby. På tisdagen införde Region Kronoberg så kallat stabsläge för att komma till rätta med situationen.

– Vi har svårt att balansera behovet av vårdplatser mot de platser vi har. Det är många patienter som sökt vård de senaste dagarna och nu har vi det ansträngt med överbeläggningar, framför allt på lasarettet i Växjö, säger Per-Henrik Nilsson, sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.

Stabsläge är det lägsta beredskapsläget i sjukvården och betyder att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

”Hör av er som vanligt”

Lasaretten har gått upp i bemanning, börjat omfördela patienter och ser över sina utskrivningsrutiner. Men Per-Henrik Nilsson understryker att patienter inte behöver vara oroliga för att söka sig till vården.

– Vi har gått ut i stabsläge för att vi ska fortsätta att kunna ta hand om de sjukaste patienterna på ett patientsäkert sätt de närmaste dagarna. Man ska höra av sig via de vanliga vägarna om man känner sig dålig.

Vårdplatser saknas

Bakgrunden till stabsläget är det allmänna infektionstrycket från och med november månad. Men också bristen på sjuksköterskor på avdelningarna som tyngt lasaretten under ett års tid.

– Vi har stängt ett femtiotal mer vårdplatser på Växjö lasarett än vad vi brukade ha vid den här tiden. Men vi har inte dragit ner fler vårdplatser i höst, utan det är ungefär den kostym som vi hade innan semesterstängningarna, säger Per-Henrik Nilsson.

Han tilläger att regionen jobbar för fullt med att återrekrytera sjuksköterskor och tror att situationen kan förbättras till våren.

”Ansträngande situation”

Klarar ni vårdplatserna om influensan och vinterkräksjukan slår till på allvar?

– Det är en hypotetiskt fråga, men det är klart att det är en ansträngande situation att gå in den mest infektionskänsliga perioden med så vårdplatser öppna. Därför är det väldigt viktigt att få till sin influensavaccination om man är över 65 år eller tillhör en riskgrupp.

Det hjälper både de personerna och vårdplatserna?

– Det hjälper alla inblandade och är en bra sak.

Efter lunch på onsdagen har regionens sjukhusledning ett nytt stabsmöte för att bedöma situationen med vårdplatser i Växjö och Ljungby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.