Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Antikroppstest covid-19 Foto: Johan Nilsson/TT

Antikroppstester dröjer i både Kalmar och Kronobergs län

Uppdaterad
Publicerad
I Region Stockholm kan alla som vill göra antikroppstester för att se om man haft covid-19, men i våra län kommer det dröja innan testerna blir allmänna.

I veckan gick Folkhälsomyndigheten ut med beskedet att den som testar positivt för antikroppar kan umgås med riskgrupper. Det beskedet kan göra att intresset för antikroppstester ökar och det är man medveten om på Region Kronoberg. 

– Vi förstår intresset och vi jobbar på för att försöka möta upp det. Vi har börjat provta vård- och omsorgspersonal och blodgivarna. Vi provtar hela tiden fler. När det gäller allmän provtagning för antikroppar hoppas vi kunna komma igång med det i augusti och då kommer det vara en egenavgift på 200 kronor, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Avvaktar med att göra bred testning

Region Kalmar län har ännu inga planer på att införa antikroppstest för alla, men precis  som i Kronoberg gör de redan tester på vårdpersonal. 

– Vi har påbörjat sådana tester, men inriktade på specifika grupper där vi ser att det varit en större smittspridning, men vi avvaktar med att göra testerna bredare, säger Sofia Hartz som är planeringsdirektör på Region Kalmar.

I klippet kan du höra hur Region Kalmar län motiverar sitt beslut att vänta med antikroppstester. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer