Foto: Agnes Hammander

Apatisk pojke hotas av utvisning

Uppdaterad
Publicerad

En sjuårig apatisk pojke vid namn Armando och hans familj i Virserum hotas av utvisning. Nu har en protestlista med över 300 namnunderskrifter lämnats till Migrationsverket.

Protestlistan som skapats som ett led i kampen för att pojken ska få stanna lämnades på måndagen in till Migrationsverket i Högsby. En av dem som är med och kämpar mot utvisningen är Amanda Lindblom.

– Att man vill skicka iväg personer som har det såhär svårt tycker jag är förfärligt. Även om man som person inte kan påverka så mycket är det väldigt viktigt att man når ut Joch uppmärksammar sådant här, säger hon till SVT Smålandsnytt.

Läkare kämpar också

En läkare i Kalmar har tidigare skickat in intyg där han begär att utvisningen stoppas. Han gör bedömningen att barnet har ett tydligt uppgivenhetssyndrom, som det heter. Pojken beskrivs som passiv i sin säng och han får bara i sig flytande föda.

Nu har läkaren skickat in nya intyg till Migrationsverket, där han får förstärkning av två andra läkare, skriver P4 Kalmar på sin hemsida. Läkarna kopplar pojkens tillstånd till ett trauma i hemlandet Bosnien.

Manifestation på torsdag

Migrationsverkets enhetschef Susanna Fonsell säger till P4 Kalmar att de inte kommer att genomföra utvisningen förrän man tagit ställning till de nya handlingarna.

Under tiden fortsätter frivilliga att kämpa för familjen genom att samla in pengar i fall att de blir utvisade. De kommer också att hållas en manifestation för Armando och hans familj på torsdag kväll i Kalmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.