Arkitektbyrån White ser ett försämrat stadshus

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan meddelade Växjö kommun att man byter arkitektbyrå för det nya stads- och stationshuset. Arkitektbyrån White känner nu oro över att projektet inte blir som de tänkt.

Det var arkitektbolaget White arkitekter AB i Stockholm som tog fram det vinnande bidraget för Växjös nya stads- och stationshus, men innan bygget har påbörjat har samarbetet nu avbrutits.

Inför fas två, då de tekniska projekthandlingarna skapas, hade Vöfab möjlighet att konkurrensutsätta White. Byggkonsulten Sweco, som byggentreprenören Skanska anlitar i vanliga fall, lämnade då en offert på tre miljoner kronor. Det är tre gånger billigare än Whites.

Nya stads- och stationshuset i Växjö

Kommunen valde då att anlita arkitektbyrån Sweco som var ett betydligt billigare alternativ, men enligt Erik Torvén vid White så blir det en försämring.

– Träbyggnadskonceptet som är en bärande del har försvagats något. Man har tagit bort massivträelement i fasaden som stabiliserade byggnadens stomme, och i stället lagt stabiliteten helt på trapphusen som därmed blir i betong. Sedan har man mindre synligt trä inomhus, och en större del har blivit konventionella material. Våningshöjden är även den krymt, säger Erik Torvén.

Tackat nej till rådgivningsuppdrag

Att förlora uppdraget innan bygghandlingsprojektering tycker Erik Torvén inte känns bra.

– Det är naturligtvis tråkigt, projektet är jätteviktigt för oss. Vi är stolta över det arbete vi har gjort. Det är ett viktigt bygge för Växjö, som vi känner oss hedrade att få bidra till. Vi har blivit erbjudna en mindre och rådgivande roll som vi har tackat nej till. Om vi inte får ha helhetsansvaret över arkitekturen, kan vi inte heller ta ansvaret för gestaltningen och garantera kvaliten, säger Erik Torvén.

Men även om White är besvikna över att de nu behöver lämna ifrån sig projektet så ställer de upp ifall Vöfab behöver deras expertis.

– Om kommunen behöver någon hjälp så är absolut inte dörren stängd, kan vi bidra med något gör vi det. Det är för projektets bästa säger Erik Torvén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya stads- och stationshuset i Växjö

Mer i ämnet