Foto: Janerik Henriksson/TT

Arresten i Växjö stängde på grund av personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Arresten vid polishuset i Växjö var stängd i nästan ett dygn på grund av sjukdom och personalbrist. Två anhållna personer fick transporteras till Kalmar och Karlskronas polishus innan arresten öppnade på nytt.

Det är sparsamt med personal hos polisen i Växjö under julhelgen, vilket också märks när sjukdomsfall inträffar bland personalen.

– När arrestvakten blev sjuk under lördagskvällen hade vi väldigt svårt att hitta någon som kunde ersätta honom, istället tvingades vi ta beslutet att transportera två frihetsberövade personer till arresten i Karlskrona och Kalmar. Som tur var så rörde det sig inte om fler personer än så, säger Alexander Gustafsson vid Växjöpolisen.

Mindre brott prioriteras bort

Även polisens utredare fick sätta sig i bilen och åka till respektive ort, så att de kunde fortsätta sina förhör med de frihetsberövade personerna.

– Det här sliter oerhört på våra resurser, nu fick våra ordningspoliser rycka in och frakta frihetsberövade. Det innebär att vi få prioritera om och det blir svårt att hantera mindre ärenden, säger Alexander Gustafsson.

På julaftonskvällen var ordningen återställd.

– Nu finns där en arrestvakt, så där är öppet på nytt, säger Marie Keismar, vakthavande befäl vid polisen i region Syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.