Fans till den i Sverige häktade artisten Asap Rocky uppmanar nu till en bojkott av svenska företag, däribland Ikea. Foto: Thibault Camu/AP, Johan Nilsson/TT

Ikea i skottlinjen när Asap Rocky-fans uppmanar till bojkott

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska fans till den i Sverige häktade artisten Asap Rocky uppmanar nu till en bojkott av svenska företag. Ett av de utpekade företagen är Ikea.

– Vi tar allt som sägs om oss på sociala medier på allvar, säger Felix Östman på Ikea Sverige.

Efter att USA:s president Donald Trump twittrat om sin besvikelse över att statsminister Stefan Löfven inte agerar i rapparens fall har flera användare på Twitter startat hashtaggen #boycottSweden. Där uppmanas till bojkott av allt från Absolut Vodka och Volvo till Spotify och Ikea.

”Bojkotta Ikea tills Asap släpps”

Efter att Trump twittrat ”Vi gör så mycket för Sverige men det verkar inte fungera åt andra hållet” har hiphop-stjärnans fans bestämt sig för att låta bli att köpa bland andra Ikeas produkter till dess Asap Rocky kan återvända till hemlandet.

”Jag tycker att Donald Trump borde uppmuntra folk att bojkotta Ikea tills Asap Rocky släpps”, skriver en användare.

”Tar på allvar”

På Ikea Sverige följer man utvecklingen på sociala medier.

– Vi tar allt som sägs om oss på sociala medier på allvar, säger Felix Östman presskontakt på Ikea Sverige. Samtidigt tycker han inte att situationen är speciellt omfattande just nu.

– Hittills har vi inte märkt av debatten på något större sätt.

Finns det någon risk för er att förknippas med den här debatten?

– Jag kan säga att vi som svenskt företag ofta kopplas samman med Sverige. Men vi är ett företag som inte har något med det svenska rättsväsendet och politiken att göra.

Jämför med Kinasatir

Har ni varit med om något liknande tidigare?

– Ja, tack vare er på SVT.

Felix Östman syftar på den uppmärksammade debatt och kritik mot Sverige, och Ikea, som kom efter SVT-programmet Svenska nyheters satirinslag om Kina.

Hade den debatten någon verklig påverkan på ert företag?

– Nej, det var mest uppmaningar på sociala medier.

Asap Rocky misstänks för misshandel och rättegången mot honom inleds nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.