Foto: Scanpix

Ask (M): ”Det bryter mot svenska straffprinciper”

Uppdaterad
Publicerad

Återfallsförbrytare ska kunna hållas kvar efter avtjänat straff, menar sexualbrottsexperten Niklas Långström. Men han får inte stöd av justitieministern.

Smålandsnytt har uppmärksammat det fall där en man dömdes för våldtäkt av en kvinna i Hovmantorp 2009. Efter avtjänat straff våldtog han igen, denna gång i Lessebo, och dömdes till 4,5 års fängelse. Nu är fallet uppe i Göta Hovrätt.

”En omöjlighet”

Sexualbrottsexperten Niklas Långström föreslog i Smålandsnytt att återfallsförbrytare i sexualbrott inte automatiskt ska släppas ut, utan att man ska göra en ny bedömning av personen när det gäller risken för återfall. Men det är enligt Beatrice Ask (M) en omöjlighet.

Grov våldtäkt i Hovmantorp

– Det bryter ganska ordentligt mot de principer som gäller för svenska påföljder i dag. Grundprinciperna är att man döms i förhållande till det brott man har begått. Det tror jag är en viktig princip. Och det är viktigt att vi får hårda påföljder när det gäller sexualbrott som det handlar om i det här fallet, säger Beatrice Ask.

”Viktigt med behandling”

Beatrice Asks eget förslag för att minska återfallen i brott, är att försöka behandla sexförbrytarna.

– Det är viktigt att vi arbetar med bra behandlingsprogram på anstalt. Den vägen kan man hjälpa också sexualbrottsdömda att inte återfalla i brott. Inte varje person och inte i alla sammanhang, men det ger effekt, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grov våldtäkt i Hovmantorp

Mer i ämnet