De vill hindra kriminellas återfall

Uppdaterad
Publicerad

Återfallsförbrytare ska kunna hållas kvar efter avtjänat straff. Det menar sexualbrottsexperten Niklas Långström. Och han får stöd från politiskt håll.

Jan R Andersson (M) är ledamot av riksdagens justitieutskott. Han säger att sexualbrottsexperten Niklas Långströms förslag om ett nytt straffsystem där återfallsförbrytare kan hållas kvar efter avtjänat straff för att förhindra nya brott, är intressant.

– Jag tror att det förslaget, ihop med andra åtgärder kan vara något som man bör titta vidare på, säger Jan R Andersson, moderat riiksdagsledamot från Kalmar.

Grov våldtäkt i Hovmantorp

Ändra livsstil

Och han kommer att ta med förslaget till riksdagens justitieutskott.

Han menar att principen bör vara den att det är den person som begått brottet som ska ändra sin livsstil, inte den person som utsatts för brott.

”Ett liv i rädsla”

– Är det så att man inte är behandlingsbar så måste vi vidta åtgärder för det är inte så att kvinnor ska behöva leva ett liv i rädsla efter att ha blivit utsatta för brott, säger Jan R Andersson.

Detta säger han med anledning av Smålandsnytts rapportering om våldtäkterna i Lessebo och Hovmantorp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grov våldtäkt i Hovmantorp

Mer i ämnet