Nuvarande askgravlund på Skogskyrkogården i Alvesta. Foto: Carin Emenius

Askgravlund mer personligt än minneslund

Uppdaterad
Publicerad

När allt fler personer flyttar från hemorten, kan det vara bekvämt att inte sköta om en gravplats långt bort. Men för vissa är minneslunden för anonym. Ett mer populärt alternativ är idag därför askgravlunden.

På Skogskyrkogården i Alvesta planeras bygget av ytterligare en askgravlund. Anledningen är att man märker ett ökat intresse.

– Jag tror att det är ett bekvämt sätt att ha en begravningsplats där du har något konkret att gå till, som man ändå vet om sköts av personal på plats, berättar Tommy Johansson som är kyrkvaktmästare på Skogskyrkogården i Alvesta.

Ingen standard

Hur en askgravlund ser ut, kan skilja sig mellan olika begravningsplatser. Men gemensamt är att det är lite mer personligt än en minneslund. För på en askgravlund får anhöriga vara med vid urngravsättningen och dessutom få möjligheten att sätta upp en liten minnesskylt med namn och årtal.

På en minneslund är det bara några få som jobbar på kyrkogården som vet exakt var askan är satt. Detta för att det är ett anonymt gravskick. Men exakt hur en askgravlund bör vara utformad finns ingen standard för.

– Begreppet askgravlundar är inte definierat i lagtext. Men det finns en riktlinje för vad som utgör platsen, säger Eva Årbrandt Johansson, jurist i svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Ökad efterfrågan

Det finns ingen nationell överblick över hur många askgravlundar det finns, eller statistik över någon ökning. Men de som arbetar i branschen vittnar om en ökad efterfrågan under de senaste åren.

– Det blir färre minneslundar och mer askgravlundar, det är en trend. Det är en hybrid. Folk vill ha nåt att gå till. En del kanske tycker att minneslunden är för anonymt, säger Lasse Svensson, begravningsentreprenör på Allbo i Alvesta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.