Mikael Tigerström är verksamhetschef på assistansbolaget. Foto: SVT

Assistansbolaget: ”Vi kan inte erbjuda honom rättvis vård”

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan bedömer att totalförlamade Micke Foss i Berga behöver dubbla assistenter som hjälper honom med hans återkommande hostattacker. Hostan kan komma när som helst men myndigheten betalar bara för hjälpen under 4 timmar och 39 minuter per dygn.

Försäkringskassan har beviljat Micke en personlig assistent hela dygnet plus en extra assistent under sammanlagt 4 timmar och 39 minuter per dygn. De timmarna är fördelade på flera tillfällen, då man bedömer att han behöver extra hjälp, som till exempel vid toalettbesök och när han får sina återkommande hostattacker.

Försäkringskassan menar att det är medicinskt styrkt att hostanfallen kan komma när som helst och kräver hjälp av två personer. Hur det rent praktiskt ska gå till lämnar de över till hans lokala assistansbolag.

Mickes assistans halverades

– Schemaläggningen är inte Försäkringskassans ansvar. Det måste assistansanordnaren lösa, säger Birgitta Lindgren, områdeschef vid Försäkringskassan.

”En riskfaktor för Micke”

Mikael Tigerström är verksamhetschef på det privata assistansbolaget i Kalmar som ska hjälpa Micke.

Är det möjligt att lösa Mickes situation under de här förutsättningarna?

– Nej inte som ersättningarna från Försäkringskassan ser ut idag. Det är ett jättebekymmer. I slutändan blir det tyvärr en riskfaktor för Micke, säger Mikael Tigerström.

Mickes fru Anne-Katrine vittnar om att bristen på hjälp leder till att hennes man blir kvar sittandes i rullstolen under för många timmar.

– Den tiden assistenterna är två räcker inte till för att ge honom den ledträning som är så viktig. Efter hans hostattacker sitter han under flera timmar så dåligt i rullstolen så han får otroligt ont i kroppen, berättar Anne-Katrine Foss.

Fler avvikelser

När timmarna med dubbla assistenter nu är mindre får assistansbolaget prioritera. De måste satsar på morgon och kväll vilket leder till att timmarna under dagen med bara en assistent blir många. Och efter att bemanningen minskat runt Micke har också avvikelserapporter ökat.

– Våra assistenterna känner sig stressade och otillräckliga och känner att de glömmer viktiga detaljer i vården, berättar Mikael Tigerström.   

Tycker ni att ni kan erbjuda Micke en rättvis vård under de här premisserna?

– Nej, det kan vi inte.

”Hårdare bedömningar har eskalerat”

Mickes situation är dessvärre inte unik. Mikael Tigerström har under den senaste tiden märkt av allt hårdare bedömningar från Försäkringskassans sida.

– Jag tycker det har eskalerat det senaste halvåret. Jag var på branschkonferens förra veckan och träffade ett hundratals kollegor. Samtliga är bekymrade över utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mickes assistans halverades

Mer i ämnet