Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Villa Villekulla i coronatider. Foto: Janerik Henriksson /TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Astrid Lindgrens värld riskerar att gå i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

När Astrid Lindgrens värld stängde för säsongen innan den knappt hade börjat blev det ett hårt slag för parken och för Vimmerby kommun.

– Det borde finnas samma möjligheter för oss att bedriva verksamhet ur ett smittspridningsperspektiv, säger vd Joacim Johansson.

Coronapandemin slår hårt mot många branscher och företag. På onsdagsmorgonen meddelade Astrid Lindgrens världs vd, Joacim Johansson, att nöjesparken riskerar att gå i konkurs om den inte får öppna i vår.

– Att i dag säga när gränsen för konkurs är nådd skulle vara en grov gissning, men nån gång under våren är den gränsen där, säger Joacim Johansson.

Söndagen den 28 juni var sista dagen som parken var öppen. Ett par dagar innan fick de omkring 500 anställda beskedet att hela säsongen var inställd.

Det var efter ett besked från polismyndigheten att parken inte fick spela två föreställningar samtidigt med 50 åskådare på varje plats som nöjesparken tog beslutet att stänga. Då skulle det räknas som 100 personer och bryta mot coronarestriktionerna.

Svårt läge om nästa säsong ställs in

Beslutet ledde till omkring 120 miljoner kronor i förlust och flera uppsägningar.

Astrid Lindgrens värld har överklagat polisens beslut till förvaltningsrätten.

– Vi upplever från vår bransch att frågan inte har hanterats utifrån vår möjlighet att hålla öppet på ett ansvarsfullt sätt, säger Joacim Johansson.

Astrid Lindgrens världs vd, Joacim Johansson, ser bekymrat på framtiden och vill ha försäkringar från regeringen om parken ska kunna ha öppet nästa säsong. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Att läget är akut nu beror på att förberedelserna för nästa säsong behöver påbörjas tidigt. Skådespelare ska rekryteras och alla teaterföreställningar ska repeteras in.

– Det är klart att man blir orolig. Om det inte har hänt något på de här åtta månaderna sedan pandemin kom, vad är det som det som säger att det kommer hända något inom de kommande sex månaderna?

Drabbar hela Vimmerby

Det är inte bara parken och dess personal som skulle drabbas om Astrid Lindgrens värld går i konkurs, utan det skulle påverka näringslivet i hela Vimmerby kommun.

– Det kommer innebära att andra företag också går i konkurs. Företag som är mycket mindre. Det finns en mängd företag som är väldigt beroende av den besöksmängd vi har. Det kommer bli förändringar i besöksbranschen och jag tror att många företag inte kommer att klara sig, säger Jacob Käll, kommunalråd (C) i Vimmerby kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer