Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jocaim Johansson, vd på Astrid Lindgrens värld, om beslutet som enligt honom kostade parken minst 52 miljoner kronor. Foto: SVT

Astrid Lindgrens värld stämmer staten på 52 miljoner: ”Hederligt bondförnuft”

Uppdaterad
Publicerad

Striden mellan Astrid Lindgrens värld och Polismyndigheten tar nu ytterligare en vändning. I dag lämnar temaparken in en stämningsansökan mot staten efter den påtvingade stängningen under pandemin.

– Med hederligt traditionellt bondförnuft kan man räkna ut att är det 600 meter mellan två sammankomster, kan man inte räkna ihop dem till en. Det finns en bortre gräns för fel man kan begå, säger vd Joacim Johansson till SVT

Hör honom i klippet ovan.

Tvingades stänga

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby tvingades stänga sin verksamhet sommaren 2020 då Polismyndigheten ansåg att antalet besökare vid parkens olika teaterföreställningar skulle räknas samman, även om föreställningarna spelades på olika platser i parken.

– Vi förhåller oss till den förordning som är utfärdad av regeringen, och utifrån den har vi gett det här svaret till Astrid Lindgrens Värld, sa polisens presstalesperson Robert Loeffel till SVT, när beslutet togs.

Fick rätt – vill ha skadestånd

Två år senare fick Astrid Lindgrens värld dock rätt i sin överklagan till Förvaltningsrätten och beslutade därför att driva ett skadeståndskrav på nästan 52 miljoner kronor till Justitiekanslern (JK).

JK skriver dock i sitt beslut att frågan om staten gjort sig skyldig till skadeståndsgrundande fel ”är så pass oklar att anspråket inte lämpar sig för en prövning inom ramen för den frivilliga skaderegleringen”.

Myndigheten hänvisar i stället till att frågan bör prövas i domstol, varför parken nu har lämnat in en stämningsansökan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vimmerby

Mer i ämnet