Foto: Janerik Henriksson/TT/Arkiv

Astrid Lindgrens värld tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Bara drygt en vecka efter den försenade premiären kommer beskedet:
Temaparken Astrid Lindgrens värld i Vimmerby tvingas stänga för säsongen.
Konsekvenserna: 120 miljoner i förlust och varsel för merparten av personalstyrkan.

Under ett personalmöte klockan 8 nu på morgonen fick de omkring 500 anställda beskedet. Söndagen den 28 juni blir sista dagen som parken är öppen vilket betyder att årets säsong blev elva dagar kort.

— Jag är riktigt ledsen men det är ett faktum. Vi gjorde ett helhjärtat försök att få till en säker och bra lösning, men det visade sig att det inte gick, säger vd:n Joacim Johansson till TT.

På grund av coronapandemin tvingades man skjuta fram säsongspremiären till nu i juni. Tanken var att driva parken med sina föreställningar som baserats på Astrid Lindgrens böcker med tydliga restriktioner, bland annat skulle endast 1 500 gäster tas emot dagligen.

Nya besked

Kort före premiären kom dock nya besked från Polismyndigheten att föreslagna åtgärder inte var tillräckliga.

— Vi fick då veta om vi spelade två föreställningar samtidigt med 50 åskådare på varje plats skulle det räknas som 100 personer även om det var flera hundra meter mellan de olika scenerna och därmed bröt vi mot ordningslagen, säger Joacim Johansson.

Beskedet gör att Astrid Lindgrens värld ser det som praktiskt omöjligt att driva verksamheten. För att minska den ekonomiska skadan har styrelsen därför tagit beslutet att stänga ned för säsongen även om man vill få till en prövning.

Tio goda år borta

Beslutet betyder en ekonomisk smäll på cirka 120 miljoner kronor och Joacim Johansson sätter summan i ett perspektiv:

­­­­— Det är tio goda år i resultat. Vi brukar ligga tio miljoner i vinst på en säsong så det här är ett jätteslag för oss.

Ytterligare ett slag sker mot personalen, många som är säsongsanställda och en hel del inom kultursektorn som jobbar som skådespelare vid de olika föreställningarna.

­­­­— Vi har inlett fackliga kontakter och hanterar det nu på sedvanligt sätt med varsel och uppsägningstider. Det handlar om cirka 450 som blir uppsagda men sedan måste vi titta över gällande de tillsvidareanställda och se hur vi kan minska antalet tjänster för att få ned den ekonomiska förlusten. Den är brutal.

Enligt företagets hemsida ska alla de som har bokat boende och biljetter få sina pengar tillbaka om de kontaktar företaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet