Liseberg är en av de nöjesparker som håller stängt i sommar. Foto: Adam Ihse/TT

Därför får vissa nöjesparker ha öppet medan andra måste stänga

Publicerad

Stora tivolin tvingas stänga ned i sommar. Samtidigt har äventyrsbad och djurparker öppet.

Vilka typer av aktiviteter som förekommer i nöjesparkerna är avgörande för om de får hålla öppet eller inte.

Sommaren är här, vilket innebär att det är högsäsong för många av landets olika nöjesparker.

I måndags kom beskedet att nöjesparker inte får undantag från reglerna om att max 50 personer får samlas. Det innebär att stora tivolin som Liseberg och Gröna Lund tvingas ha stängt i sommar. Men samtidigt får äventyrsbad och djurparker hålla öppet.

Coronapandemin

Det som är avgörande är ifall aktiviteterna som förekommer i parken räknas som allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, eller inte.

Räknas som offentlig tillställning

Tivolin är ett exempel på något som räknas som offentlig tillställning och därmed omfattas av de hårda restriktionerna.

”Med tivolinöje avses att tivolianordningar, till exempel karuseller och berg- och dalbanor, ställs till allmänhetens förfogande”, skriver Sofie Klahr, jurist vid Polismyndigheten, i ett mejl till SVT.

Det är därför exempelvis Gröna Lund och Liseberg räknas som offentlig tillställning samtidigt som djurparker, där huvudattraktionen är att titta på djur, varken räknas som en offentlig tillställning eller allmän sammankomst.

”Därmed gäller kravet på max 50 deltagare till exempel Liseberg och Gröna Lund men inte djurparker”, skriver Sofie Klahr.

Kan ha delar av parken öppen

En del nöjesparker som har flera olika slags aktiviteter, som en djurparksdel och en tivolidel, kan ha delar av nöjesparken öppen under sommaren.

”Det finns parker som räknas som temaparker som inte faller in under offentlig tillställning eller allmän sammankomst”, skriver Sofie Klahr och fortsätter:

”Vissa temaparker innehåller däremot teaterföreställningar vilket gör att dessa delar klassas som allmän sammankomst, medan vissa temaparker innehåller till exempel vattenrutschkanor vilket klassas som en tivolianordning och därmed som en offentlig tillställning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet