Asylsökande får praktikplats innan besked om uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingmottagandet ger stora kostnader för kommunerna de närmaste åren, det säger Sveriges kommuner och landsting, SKL. Men de anser också att med en god integration kan invandringen på sikt rädda ekonomin, när befolkningen blir allt äldre.

Detta är något som Torsås kommun har tagit fasta på. Där har man valt att gå in med insatser redan under asyltiden, när det egentligen är staten som har ansvaret, genom att tillsätta en integrationssamordnare som jobbar med de asylsökande.

Hjälper asylsökande få praktik

Integrationssamordnaren heter Johan Ceedigh. Under det dryga år han hittills jobbat i rollen har han lyckats få ut över 50 asylsökande på praktik. Vi möter honom på ett varuhus i Kalmar dit han kommit tillsammans med Salah Hafez från Syrien, för att försöka ordna ännu en praktikplats.

Integration och arbete

– Det har gått fantastiskt bra. Nu är jag inte ensam om det här, vi är många som hjälps åt, säger Johan Ceedigh.

Salah Hafez bor på asylboendet i Söderåkra, tillsammans med fru och två barn. Han ser stora fördelar med att komma ut på praktik så snabbt som möjligt.

– Det skulle ge mig erfarenheter, jag träffar nya människor och får nya kontakter. Jag kan bygga en bättre framtid för mina barn, säger Salah Hafez.

Han talar engelska, än så länge, men förhoppningen är också att praktiken ska snabba på svenskinlärningen.

Vill få nyanlända att stanna

Att Torsås kommun har valt att gå in och jobba med integration redan med asylsökande, beror på att man vill att fler ska stanna i kommunen om de får uppehållstillstånd. Och att få nyanlända att stanna och att etablera sig på arbetsmarknaden kommer att vara ett framgångsrecept i framtiden, eftersom många nyanlända är i arbetsför ålder, det menar länsrådet Malin Almqvist.

– Men det är en utmaning och det gör sig inte självt, utan vi behöver många goda krafter som jobbar kring det här, säger Malin Almqvist.

Tack vare att asylsökande i Kalmar län numera får busskort som gäller i hela länet, har det blivit mycket lättare att ordna praktik utanför Torsås, berättar Johan Cedigh. Praktiken ger ingen ersättning, vare sig för den asylsökande eller företaget, istället är det kontakter, erfarenhet och inte minst språkträning som lockar. Och Salah Hafez har redan hunnit skaffa sig en uppfattning om svenskarna.

– De är väldigt, väldigt trevliga, väldigt vänliga, säger Salah Hafez.

– Det säger jag inte bara för att du är svensk, lägger han snabbt till med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Integration och arbete

Mer i ämnet