Foto: SVT Design/Truls Wallin

Spände fast kvinna vid våldtäkt – beskrev dödligt strypsex i bok

Publicerad

En man i 30-årsåldern från Kalmar åtalas för att ha utfört flera våldtäkter, varav två betecknas som grova, mot en kvinna. Mannen ska enligt åtalet bland annat ha spänt fast kvinnans hals med ett skärp. En del av bevisningen utgörs av en skönlitterär bok där den misstänkte beskriver hur kvinnor stryps till döds.

Det var i mars i år som kvinnan ska ha utsatts för flera våldtäkter av mannen. I stämningsansökan beskrivs hur han vid samtliga våldtäkter brukat våld mot kvinnan, bland annat genom att ha tagit strypgrepp på henne och bitit henne i örat. Men två tillfällen ska han också ha bundit kvinnans hals så att hon varit nära att kvävas. En av gångerna blev kvinnan enligt åtalet medvetslös.

Skrev en bok om strypsex

Bevisningen utgörs av läkarutlåtanden som beskriver de fysiska skador som kvinnan fått, men också av vittnesmål om hur hon mått efter händelserna.

I förundersökningen finns också utdrag ur en skönlitterär bok som den misstänkte mannen skrivit och där han ingående beskriver hur en man fått kontakt med kvinnor via dejtingappar och sedan stryper dem till döds. Boken används av åklagaren för att bevisa mannens uppsåt, enligt åtalet.

Lägenhet i Kalmar

Mannen åtalas, utöver två fall av våldtäkt och två fall av grov våldtäkt, också för olaga hot och kränkande fotografering mot kvinnan. Samtliga brott ska ha inträffat i en lägenhet i centrala Kalmar i mars i år.

Mannen har enligt stämningsansökan vidgått händelseförloppen men förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.