Åtal mot 18-åring som misstänks för it-attacker mot storbanker

Publicerad

På tisdag kommer åtalet mot den då 16-årige pojken från Växjö som misstänks ligga bakom överbelastningsattackerna mot Nordea och Swedbank för två år sen.

När pojken greps i november 2015 gällde misstankarna grovt dataintrång och försök till utpressning. Men när åtalet väcks på tisdag gäller det enbart grovt dataintrång, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

När pojken greps var målet att på grund av hans låga ålder väcka åtal inom sex veckor. Nu har det gått två år.

”Tekniskt mycket komplicerad”

– Förundersökningen har pågått under nästan två år och har varit tekniskt mycket komplicerad. Avgörande bevisning kom under sommaren 2017 genom rättslig hjälp från både England och Frankrike. Det är mycket tillfredsställande att vi nu kan väcka åtal i ärendet, säger kammaråklagare Anna Svedin i ett uttalande i pressmeddelandet.

Det var i oktober och november 2015 som attackerna genomfördes. Attackerna fick till följd att de drabbade bankernas hemsidor låg nere under timmar i sträck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

it-attacker mot banker

Mer i ämnet