Återförenad med familjen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer det allt fler somalier till Småland för att återförenas med sina anhöriga.

Förra året väntades det tusentals somalier till Sverige, varav 500 till Växjö kommun och ca 200 till Nässjö kommun. Men familjeåterföreningarna har dragit ut på tiden.

Familjen Jama är en av de första familjerna som kom till Småland.

Somaliska flyktingbarn till Växjö

Flydde efter mordförsök

Pappa Hassan Mohamed Jama är journalist och flydde till Sverige efter tre mordförsök. Nu efter två år har han äntligen fått sin fru och sina åtta barn till Sverige. Att det tog så lång tid berodde på att de inte hade några ID-handlingar som Sverige godkände. Men efter att bevislättnadsdomen kom i början av förra året, kunde de visa släktskap via DNA-test.

Barnen har nu varit i Sverige i drygt tre månader och de trivs. Men en del saker är annorlunda här.

– Tjejerna här bär inte slöja. Och så är det snö här, säger dottern Layla Hassan Mohamed Jama.

– Barnen har inte haft leksaker förut så de är lyckliga och glada att vi bor här i Sverige tillsammans, säger Hassan Mohamed Jama.

Drog ut på tiden

Enligt Migrationsverket prognos ska över 20 000 somalier komma till Sverige. Men familjeåterföreningarna har dragit ut på tiden. Hittills har ett 80-tal personer kommit till Växjö kommun, och allt fler börjar komma.

Kommunpolitikerna är tacksamma för att de har fått mer tid att förbereda sig för mottagandet. Bostadsproblemet har ändå inte gått att lösa. 

– Den verkliga sanningen är att inte har några bostäder att erbjuda alla som kommer, säger Benny Johansson (M), ordförande arbete och välfärd i Växjö kommun.

Brist på bostäder

Inte heller till Hassans familj fanns det boende i Växjö. Därför bor de i Lammhult där de lyckades få tag på bostad. Nu försöker familjen få till ett fungerande liv i Sverige, medan kommunen oroar sig för kostnaderna.

De två första åren betalar staten, men det är något som bland annat moderate kommunalrådet Bo Frank inte tycker är tillräckligt.

– Jag ser framför mig en tickande socialbidragsbomb i Växjö och i många andra kommuner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somaliska flyktingbarn till Växjö

Mer i ämnet