Somalier har fått besked

Uppdaterad
Publicerad

De första glädjande beskeden om uppehållstillstånd har nu kommit till några av de somalier som ansökt om att få återförenas med sina familjer i Växjö.

Totalt har i dagsläget 26 personer beviljats uppehållstillstånd. Av dem är 22 barn. Men exakt när de första personerna förväntas anlända till Sverige vet inte Växjö kommun.

– Nu är det mycket pappersexercis till att börja med, säger Per Sandberg som är förvaltningschef för arbete och välfärd på Växjö kommun.

Somaliska flyktingbarn till Växjö

Arbetet med att ta emot somalierna kompliceras av att kommunen fått olika besked hela tiden om när personerna beräknas komma. Därför är det svårt att beräkna vilka insatser som behövs.

Svårt att beräkna

– Vi vet inte heller om det kommer att komma 100 personer på en gång eller några stycken litet då och då, och det ställer väldigt olika krav på kommunen beroende på vilket det blir. Vi kan inte ha massa längenheter som står tomma ifall det inte är så många som behövs.

Att bygga nytt är inte aktuellt i dagsläget eftersom det skulle ta för lång tid. Kommunen har även skickat en förfrågan Alvesta, Tingsryd och Lessebo kommuner om om hjälp med boende. Men där blev det nej.

Inga moduler

Ytterligare en tanke som Växjö kommun övergett är den på att sätta upp tillfälliga modulboenden. Däremot har kommunen fått in en del förslag från privatpersoner som erbjudit sig att hyra ut.

– Det är en del mer och en del mindre bra förslag, vi tittar på det också, säger Per Sandberg.

Den 20 augusti kommer kommunen att ha ett möte där man ska diskutera mottagandet. Där medverkar bland annat de kommunala fastighetsbolagen och representanter för skol- och barnomsorgsnämnden.

I och med en dom i Migrationsöverdomstolen är det nu möjligt för somaliska familjer att återförenas i Sverige efter ett DNA-test som bevisar släktskap med personer i Sverige. 300-400 somaliska barn förväntas komma till Växjö kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somaliska flyktingbarn till Växjö

Mer i ämnet