Foto: Janerik Henriksson TT

Avbokningsskydd på resor – det här gäller

Uppdaterad
Publicerad

Researrangörer blir nerringda av oroliga kunder som undrar vad som gäller med deras resor när coronaviruset härjar. Men hur fungerar egentligen avbokningsskydd – är oro för virus tillräckligt för att boka av en resa?

Varken hos TUI, Apollo eller Ving är oro för coronaviruset tillräckligt för att avboka en resa. 

För TUI:s kunders del innebär ett av -och ombokningsskydd att man kan avboka och få pengarna tillbaka – om man har ett läkarintyg där läkare avråder från att resa. 

– Har man inte ett av -och ombokningsskydd så behöver UD avråda från resor till området för att man ska få avboka sin resa, säger Adam Györki, kommunikationschef. 

Samma sak gäller hos Apollo. 

– Om UD går ut med en avrådan reser vi inte till den destinationen, och då får kunderna pengarna tillbaka, säger Clara Larsson, pressansvarig.

Gäller vid sjukdom

Även kunder hos Ving kan enbart avboka resan om de har ett giltigt sjukintyg.

– Så länge inte UD går ut med en avrådan är det vanliga avbokningsregler som gäller. Det är först om det blir en avrådan som vi ställer in våra resor, och då får man naturligtvis pengarna tillbaka, säger Anna Hagberg, informatör på Ving. 

Hennes råd till den som känner sig orolig är att teckna en tilläggsförsäkring. 

– Vi har en av- och ombokningsförsäkring samt en extra tilläggsförsäkring som exempelvis täcker kostnader om man hamnar i karantän. Extraförsäkringen kan man lägga till fram till det datum man ska resa iväg. 

En liknande försäkring har Apollo, och där gäller det att boka försäkringen senast dagen innan hemresa. 

– Vi har en heltäckande reseförsäkring som täcker mat, logi och hemresa om man hamnar i karantän, och den gäller oavsett om man är sjuk eller inte, säger Clara Larsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet