Omkring 20 procent av dricksvattnet i Hultsfreds kommun kommer aldrig ut ur kranen utan läcker ut på vägen. Foto: Christine Olsson/TT

Mönsteråsare får koka dricksvattnet minst ett dygn till

Uppdaterad
Publicerad

Vattenprover tagna på kommunalt vatten i Mönsterås kommun visar att det finns bakterier som gör det otjänligt. Dricksvattnet ska därför kokas innan det används i matlagning eller för att dricka.

Kokningsrekommendationen gäller för boende i Finsjö, Fliseryd, Mönsterås, Oknö, Killingeholm, Hammarglo, Torp, Långnäs samt norra Timmernabben (norr om Varvsvägen). Även samfällighetsföreningar som får kommunalt dricksvatten via Finsjö vattenverk berörs, skriver Mönsterås kommun på sin hemsida.

– Vi tror att felet är i vattentornet i Fliseryd och därför har vi stängt bort det vattnet. Vi har hällt klor i vattnet som ska döda bakterierna. Vi väntar på provsvar i morgon, det tar drygt två dygn att få svar på proverna, säger kommunens va- och renhållningschef Ronnie Björkström till SVT.

Fler prover

Det otjänliga vattnet orsakas av enterokocker, en bakterie som orsakar magsjuka.

Kokningsrekommendationen står fast till dess kommunen fått godkända provresultat.

– Det är just nu några tusen människor som får koka sitt vatten. Vi hoppas på positiva provsvar i morgon så att vi kan häva kokningsrekommendationen, säger Ronnie Björkström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.