Foto: Degerhamns brandmannaklubb

Bandvagn räddar hemtjänstbesöken på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Snön yr över Öland och begränsar sikten på vägarna. Sedan i tisdags kväll har hemtjänsten i Mörbylånga kommun fått hjälp av räddningstjänstens bandvagn för att för att kunna ta sig ut till hushållen.

Det besvärliga vädret fortsätter att ställa till det i sydöstra Sverige. För att hemtjänstpersonalen i Degerhamn i Mörbylånga kommun ska kunna ta sig ut till sina brukare, behöver de åka med en av räddningstjänstens sex bandvagnar.

– Annars hade vi aldrig tagit oss fram, det går inte att köra med vanlig bil. På östra sidan är det precis vitt, säger Eva Rosengren vid hemtjänsten i Degerhamn.

Snökaos i Småland

På södra Öland är sikten bättre, men personalen åker ändå ut i dubbel styrka som en säkerhetsåtgärd. Bandvagnen som utgår från Degerhamn kommer att fortsätta assistera hemtjänsten tills vädret stabiliseras. Och de banddrivna fordonen är en viktig samhällsfunktion, säger Camilla Andersson som är räddningschef i beredskap på Öland.

– Annars vet i sjutton hur det gått, de hade ju inte kommit ut till de äldre som behöver hjälp i sina hem med mediciner och mat, säger Camilla Andersson.

Fortsatt krisledning i Mörbylånga

Sedan i tisdags har krisledningen varit igång i Mörbylånga kommun. Det innebär bland annat att hemtjänsten prioriterar de viktigaste ärendena, som medicinering och matleveranser.

– Läget är bekymmersamt och personalen har ju också svårt att ta sig till jobbet. Samtidigt har vi en bra beredskap och får anpassa oss efter vädret, säger Mörbylångas kommundirektör Ann Willsund.

Kommunen är beredda på att eventuellt evakuera personer med hemtjänstbehov till de särskilda boendena Villa Viktoria och Lindero i Mörbylånga.

Inställda skolskjutsar

Samtliga skolskjutsar med både buss och taxi är inställda över hela Öland under resten av veckan, men skolorna håller öppet för de elever som kan ta sig dit på egen hand.

SMHI:s klass 1-varning för snöfall kvarstår för Kalmar län inklusive Öland. Intensiteten på snöbyarna väntas avta från och med onsdag eftermiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snökaos i Småland

Mer i ämnet