Hemtjänstpersonalen på Öland har det tufft i snöovädret Foto: SVT

Tufft för hemtjänsten i snöovädret på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Skolskjutsarna och busstrafiken på Öland har ställts in på grund av den tuffa väderleken, men hemtjänstpersonalen måste fortsätta att kämpa på. Under det senaste dygnet har de råkat ut för flera avåkningar.

Maria Svanborg är verksamhetschef för äldreomsorgen i Borgholm kommun. Hon berättar att hon var orolig över hur det skulle gå för hemtjänstpersonalen i går kväll när vädret försämrades. 

– I natt var jag lite orolig när de varnade för mycket snö och hårda vindar, men det har fungerat bra.  Vi har en väldigt duktig och tuff personal, säger hon.

Snökaos i Småland

Flera avåkningar

Snöovädret har dock gjort att hemtjänstpersonal råkat ut för flera avåkningar de senaste dygnet, när de försökt att ta sig fram på mindre vägar.

– Vi har haft några avåkningar men ingen har skadat sig, säger Maria Svanborg.

Prioriteringar måste göras

I vanliga fall cyklar all hemtjänstpersonal i Borgholms centrum. Det kan de inte göra nu, utan alla bilarna i hela kommunen har fått omfördelats. De har också fått göra omfördelningar och omprioriteringar för att få allt att fungera.

– Vissa insatser får vi självklart ställa in. Vi drar till exempel ner på utevistelse. Det är få brukare som vill gå ut och genom att dra in på det kan vi frigöra tid. Vi måste prioritera så att det viktigaste utförs, säger Maria Svanborg.

Ovanlig situation

Maria Svanborg har jobbat i kommunen i tio år och det är andra gången som hon är med om en sådan här tuff situation, men hon har hört kollegor berättat att det kan bli värre.

– De har berättat om hur det var på mitten av 80-talet. Då fick de sätta in bandvagnar som körde hemtjänstpersonalen. Personalen är tuffa och härdade här i vår kommun, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snökaos i Småland

Mer i ämnet