Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tack vare solceller kan vandrare ladda sina telefoner trådlöst på de nya bänkarna. Som en jättestor powerbank, eller snarare powerbänk. Foto: Mörbylånga kommun

Solcellsbänkar ska ladda vandrares mobiler på Öland

Publicerad

Under sommaren pågår ett pilotprojekt vid Eketorps borg på Öland. Två bänkar utrustade med solceller har ställts ut för att ge vandrare och besökare möjlighet att ladda sina telefoner på plats.

– Långsiktigt är det här för en hållbar turism och för att ge en service till de som vandrar. Vi har 140 kilometer vandringsled på södra Öland, varav den här bänken står på en signaturled som går ned till Eketorps borg, säger Lars Wellin, projektledare.

Han har fått frågan tidigare om det inte kan vara lite onödigt att ha med mobilen när man vandrar. Men det finns de som vill ha med telefonen ifall det blir en nödsituation, menar han. Och så självklart för att ta bilder.

EU-projekt

De två bänkarna kostar sammanlagt 70 000 kronor och de pengarna kommer från ett så kallat ”Interregprojekt”, där regioner inom EU ska samarbeta och utvecklas tillsammans.

Till exempel finns solcellsbänkar redan i Polen och på andra sidan Östersjön, Kuriska näset i Litauen – som också är ett världsarv.

Wi-fi-uppkoppling

Men det är inte bara vandrare som kan dra nytta av att ladda telefonerna efter långa strapatser. Eftersom solcellsbänkarna även erbjuder wifi-uppkoppling finns tanken att det kanske kan locka barn och unga att besöka platsen.

– Kanske kan man locka ut folk på leden på det här sättet, säger Lars Wellin.

I klippet ovan berättar Lars Wellin mer om de två wifi-bänkarna.

Foto: Mörbylånga kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer