Bankmannen hade jobbat som personlig rådgivare på Ålems sparbank i över 20 år och åtnjöt stort förtroende hos sina kunder. Nu döms han till tre års fängelse. Foto: SVT

Bankman från Ålems sparbank stal miljoner från kunders konton – döms

Uppdaterad
Publicerad

Den bankman på Ålems Sparbank i Mönsterås kommun som stått åtalad misstänkt för att ha tagit 13 miljoner kronor från kunders konton döms till tre års fängelse för över två hundra fall av grovt bedrägeri.

Åklagaren yrkade på fyra års fängelse mot bakgrunden att mannen grovt missbrukat sitt förtroende hos kunderna och att han som bankman hade ett maktövertag.

17 drabbade kunder

Bankmannen har mellan åren 2015 och 2022 utan godkännande fört över totalt 12,8 miljoner kronor från 17 kunders bankkonto till sina egna konton, bland annat genom att i kundernas namn olovligen skaffa bankdosor. Merparten av de drabbade är äldre personer och dödsbon.

Tingsrätten har i onsdagens dom räknat varje överföring som ett grovt bedrägeri, och det handlar totalt om 239 överföringar under sex års tid.

”Utnyttjat bankkunder på utstuderat sätt”

Trots att majoriteten av överföringarna inte når upp till det belopp som normalt betecknar ett grovt bedrägeri enligt lagen, så skriver tingsrätten i sin dom att det ändå är att bedöma som grova bedrägerier i varje enskilt fall.

– Tingsrätten har bedömt att varje överföring är ett eget brott. Även om vissa överföringar rör små belopp anser tingsrätten att varje överföring är ett grovt bedrägeri, säger rådmannen Ulrika Kvarnsjö i ett pressmeddelande.

Detta eftersom brottsligheten varit av ”särskilt farlig art”.

”NN har systematiskt utnyttjat sina bankkunder på ett mycket utstuderat sätt. NN har utnyttjat sina kunskaper om såväl bankens rutiner och system som om sina kunder och har på så sätt begått brott som har varit svåra att upptäcka. Tingsrätten anser att NN agerande har varit mycket förslaget och att gärningarna är att anse som av mycket farlig art.”

Erkänt gärningarna

Den nu dömde mannen har tidigare erkänt att han tagit pengarna, men motsätter sig att det skulle bedömas som grovt bedrägeri då handlandet enligt honom enbart är ett utlopp för allvarligt spelmissbruk, som är att betrakta som ett sjukdomstillstånd.

Han och hans advokat hade yrkat på två års fängelse.

SVT har sökt försvaret som vill återkomma med en kommentar senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.